آهن (Fe)
آهن یکی از اجزای مهم سیستم آنزیمی گیاه مثل سیتوکروم اکسیداز (انتقال الکترون) و سیتوکروم (مرحله آخر تنفسی) است. آهن یکی از اجزای پروتئین فرودوکسین بوده که برای احیای نیترات و سولفات و آسیمیلاسییون نیتروژن و تولید انرژی (NADP) لازم میباشد. آهن کاتالیت کننده یا قسمتی از سیستم آنزیمی تولید کلروفیل میباشد.
آهن در خاک و جذب آن توسط گیاه:
آهن در پوسته زمین از لحاظ وزنی حدودا چهارمین عنصر این پوسته است که در خاک غلظتی معادل 50 میلی گرم بر کیلو گرم دارد. بیشترین مقدار آهن در خاک در کانیهای اولیه است که در کانیهای 2:1 فیلوسیلیکاتها مثل میکا، اسمکتایت، ایلایت بصورت اکتاهیدرات به فرم دو ظرفیتی یا سه ظرفیتی در مرکز آنها قرار گرفته است. در اثر هوازدگی این کانیها اکسیدهای مختلف آهن مثل ژئوتایت، هماتایت و فری هیدرات تولید میشود. این اکسیدها مهمترین منابع آهن برای گیاه و میکرواورگانیسمهای خاک میباشند.
غلظت کل آهن محلول در خاک بایستی 1 میکرومول بر لیتر باشد. تعداد زیادی از گونههای گیاهی و میکرواورگانیسمها میتوانند مولکولهای آلی (سیدروفورها) تولید نموده که این مولکولها آهن نامحلول را به آهن قابل جذب تبدیل مینمایند.
مقدار و توزیع آهن در گیاه:
محدوده آهن در برگ 10 تا 1000 میلی گرم بر کیلوگرم در وزن خشک شود. امروزه غلظت آهن بعنوان شاخص ارزیابی کمبود آهن نیست. به عبارت دیگر اندازه گیری آهن چه در خاک و چه در گیاه معیاری برای تشخیص کمبود آهن نمیباشد. مقدار کلروفیل، کارائی فتوسنتزی و رنگ برگها معیار خوبی برای تشخیص کمبود آهن در گیاه است.
بیشترین مقدار آهن موجود در گیاه به فرم فریک (Fe3+) در باندهای فسفو پروتئین فریک است. با این حال فرم فعال فروس (Fe2+) میباشد که از لحاظ متابولیسم آهن فعال شناخته میشود.
فرم آهن قابل جذب:
آهن در خاک به دو صورت آهن lll و آهن ll موجود هست. آهن ll تحت تاثیر تهویه خاک قرار گرفته و خودش نیز شکل قابل جذب آهن است. گیاهان کارا به جذب آهن قادرند که ریزوسفر را اسیدی نموده و یا موادی از قبیل سادروفور را ترشح نمایند که سبب جذب آهن میشود.
حرکت آهن در خاک و جذب آن:
حرکت آهن در خاک بصورت تودهای و انتشار صورت میگیرد. و وقتی آهن به ریزوسفر رسید به فرم آهن ll احیا شده و یا از کلات آزاد شده و حتی به فرم کلاته نیز جذب گیاه م یگردد. مس، منگنز، کلسیم در جذب آهن رقابت میکنند و همچنین فسفر زیاد جذب آهن را کاهش میدهد.
علائم کمبود آهن:
کلروز بین رگبرگهای برگهای جوان از علائم مشخص آن میباشد و با افزایش شدت کمبود برگهای پایینی نیز زرد میشوند. علائم شاخص کمبود آهن این است که اطراف رگبرگها سبز مانند است و بین رگبرگ ها زرد میشود. کمبود آهن در درختان میوه خزان دار در طول رشد رویشی سریع دیده میشود که معمولا از ماه اردیبهشت به بعد علائم کمبود در برگهای جوان ، خود را نشان میدهد.
علائم سمیت آهن:
ممکن است بدون اینکه علائم سمیت ظاهر شود، آهن چند صد برابر در گیاه جمع شود. در موقع سمیت برنزه شدن برگ و لکههای قهوهای در برگها بوجود میآید. علائم سمیت آهن بیشتر در برنج دیده میشود.
منابع کودی:
منابع کودب آهن بصورت مصرف خاکی و یا محلولپاشی است. کمبود آهن را میتوان بصورت محلولپاشی با سولفات آهن یا با کلاتها برطرف نمود. منابع کودی آهن شامل: فسفات آمونیوم آهن ll با 5-7 درصد آهن، سولفات آمونیوم آهن ll با 29 درصد آهن، سولفات آهن با 14 درصد آهن، سولفات آهن ll با 19-21 درصد آهن، کلات آهن با 23 درصد آهن، فسفات آمونیوم اهن ll با 5-11 درصد آهن، کلات آهن با 5-9 درصد آهن، پلی فلاونوئید آهن با 9-10 درصد آهن.
جهت جلوگیری از بروز کمبود آهن میتوان راهکار های زیر را اجرایی کرد:
· استفاده از ارقام و پایههای مقاوم
· افزایش تهویه خاک و جلوگیری از هر گونه عاملی که رشد ریشه را کاهش میدهد.
· افزایش مواد آلی خاک
· کاهش بیکربنات آب باب تزریق اسید
· استفاده از کانال کود
· مصرف گوگرد جهت کاهش pH خاک
· نهایتا مصرف کلات آهن EDDHA به مقدار 50 تا 150 گرم در هر درخت بالغ.