روی (Zn)
نقش روی در گیاه: Zn نیز مثل Mn و Mg در فعال کردن آنزیمها نقش دارد. بعلاوه نقش Zn در فعال کردن کربنیک انیدراز اختصاصی هست. در کمبود Zn مواد اکسیداتیو در گیاه افزایش مییابد. Zn فعال کننده آنزیم سوپر اکسید دسموتاز بعنوان آنزیم آنتی اکسیدان عمل مینماید. همچنین اسیدآمینه تریپتوفان، ماده پیش ساز هورمون اکسین، در حضور Zn سنتز میگردد.
غلظت و توزیع Zn در گیاه:
در کل محدوده مناسب Zn در گیاه حدود 15 تا 50 میلی گرم بر کیلوگرم در وزن خشک برگهای بالغ است. در بعضی از گیاهان علائم کمبود ظاهری Zn تا حد 12 میلی گرم بر کیلوگرم ظاهر نمیشود. برای اکثر محصولات غلظت 15 میلی گرم بر کیلوگرم بعنوان حد بحرانی شناخته میشود ولی بایستی توجه داشت که تغییرات جزئی در حد 1 تا 2 میلی گرم در محدوده بحرانی سبب کمبود آن میشود. بعضی از گیاهان مقدار زیادی از Zn (100 میلی گرم بر کیلوگرم) را بدون اینکه به گیاه صدمه وارد شود در خود جمع میکنند. فسفر زیاد سبب اختلال در متابولیسم Zn شده و همچنین باعث کاهش جذب آن درر سطح ریشه میشود. البته Zn زیاد سبب تحریک کمبود آهن در گیاهان حساس میشود.
فرم قابل جذب Zn:
روی در محلول خاک بصورت کاتیون Zn2+ بصورت قابل تبادل روی ذرات خاک و در پیوندهای آلی به شکل کلات و یا کمپلکسهای آلی وجود دارد. قابلیت جذب آن توسط pH خاک تحت تاثیر قرار میگیرد بطوریکه با افزایش pH جذب آن کاسته میشود. همچنین قابلیت جذب Zn با افزایش فسفر خاک پایین میآید.
حرکت Zn در خاک:
حرکت به روش تودهای و انتشار است که عمدتا به روش انتشار حرکت میکند. کاتیونهایی مثل Cu2+ و NH4+ جذب روی را کاهش میدهند. بنظر میرسد که فسفر مانع انتقال روی به قسمتهای بالایی میشود. بنظر میرسد که کارایی جذب روی با کاهش pH ریزوسفر افزایش یابد، بنابراین گیاهانی که توانایی کاهش pH ریزوسفر را دارند، روی بیشتری را جذب میکنند.
علائم کمبود Zn:
کمبود روی بصورت کلروز بین رگبرگی در برگهای جوان دیده میشود. با افزایش شدت کمبود رشد برگ و گیاه کاسته شده و برگها خشک شده و میریزند و در درختان میوه پدیده جاروئی شدن بوجود میآید.
علائم سمیت:
گیاهان حساس به Zn وقتی که غلظت روی بالاتر از 100 میلیگرم بر کیلوگرم باشد علائم سمیت را نشان میدهند. بعضی از گیاهان حتی در غلظتهای 100-250 میلی گرم بر کیلوگرم نیز علائم سمیت را نشان نمیدهند.
منابع کودی Zn:
Zn را میتوان بصورت محلولپاشی و هم بصورت خاکی مصرف نمود. سولفات روی با 35 درصد Zn، اکسید روی با 78-80 درصد Zn، کلات روی با 14 درصد Zn.