گوگرد (سولفور) (S)
گوگرد در سنتز پروتئین شرکت نموده و یکی از اجزای اسید آمینه سیستئین و ویتامینها است. گوگرد در گلوتاتیون پپتید، کوآنزیم آ، ویتامین B و در گلوکوزیدهایی مثل تیول که در طعم و بوی مخصوص گیاهان تیره چتریان و لیلیاسه دیده میشود، نقش دارد. سولفور در کاهش شیوع بیماریها در اکثر گیاهان نقش عمده دارد.
مقدار و توزیع سولفور در گیاهان: مقدار سولفور در برگها حدود 15/0 تا 5/0 درصد بر اساس وزن خشک است. سولفور با نیتروژن و فسفر اثر تشدید کنندگی داشته و با عناصری مثل As، B، Mo، Pb، Se، Fe اثر بازدارندگی دارد.
اشکال قابل جذب برای ریشه: بیش از 90 درصد S قابل جذب در مواد آلی خاک است که تقریبا نسبت N/S حدود 1/10 است. آنیون سولفات (SO42-) عمدتا در محلول خاک پیدا میشود. در کل بیشترین شکل قابل جذب بصورت SO4 بوده و براحتی به قسمتهای پایینی خاک شسته میشود. همچنین مقدار آن به بارش بارانهای اسیدی و آزاد شدن از مواد آلی بستگی دارد. در pH پایین، آنیون SO4 با اکسید آهن یا آلومینیوم ترکیب میشود.
حرکت در خاک و جذب توسط ریشه: سولفور به فرم SO42- به روش حرکت تودهای در محلول خاک جابجا میشود. بنابراین در شرایط کمبود رطوبت خاک از جذب S کاسته میشود. بنابراین ممکن است سولفور بصورت سولفات کلسیم در اطراف ریشه رسوب نماید (البته رد صورتی که مقدار سولفوری که با حرکت تودهای جابجا میشود در اطراف ریشه زیاد باشد).
عوامل موثر در ایجاد کمبود گوگرد در گیاهان:
· مصرف کود شیمیایی فاقد گوگرد
· کاهش آلودگی هوا توسط صنایع
· مصرف سموم حشره کش و قارچ کش بدون گوگرد
· کمبود مواد آلی در خاک
· کشاورزی متراکم و پی در پی
علائم کمبود گوگرد: گیاهانی که کمبود سولفور دارند رنگ پریدگی در کل گیاه دیده میشود و میوهها نیز سبز کم رنگ شده و شادابی خود را از دست میدهند. ریشهها بیش از حد معمول دراز شده و ساقههای جوان چوبی میشوند. تشکیل گرههای ریشه در نخودیان کاهش یافته و بلوغ دانه به تعویق میافتد.کمبود گوگرد با علائم کمبود نیتروژن اشتباه میشود. کمبود گوگرد در کل گیاه دیده میشود. در خاکهای شنی یا اسیدی علائم کمبود گوگرد بعد از جوانه زدن گیاه دیده میشود. ممکن است خشکسالی جذب S را کاهش میدهد.
مسمومیت: پیری زودرس ممکن است اتفاق بیفتد.
کودهای حاوی سولفور: رسوب S اتمسفری به صورت گرد و غبار در شهرهای صنعتی بزرگ نیازمندیهای گوگرد گیاه را برطرف میکند. با این حال، در بعضی از نقاط کشاورزی علائم کمبود گوگرد در اثر عدم مصرف کودهای حاوی گوگرد دیده میشود.
کود سولفور با 90 تا 100درصد S، سولفات آمونیوم با 24 درصد S، گچ با 19 درصد S، سولفات منیزیم با 13 درصد S، سولفات پتاسیم با 18 درصد S، سولفات پتاسیم منیزیم 23 درصد S، سوپر فسفات با 12 درصد S، تیوسولفات آمونیوم با 26 درصد S، اوره با پوشش گوگردی 10 درصد S و محلول گوگردی نیتروژن با 2 تا 5 درصد S .