منیزیم از عناصر غذایی مهم در گیاهان محسوب میشود. منیزیم یکی از اجزای مولکول کلروفیل بوده که در مرکز آن قرار دارد و برای فعالیت تعداد زیادی از آنزیم¬هایی که در انتقال گروه فسفات دخالت دارند و ساخت روغن...
تاریخ انتشار : 1401/2/10/
نمایش : 341 /
نظرات : 0
منیزیم (Mg):
منیزیم یکی از اجزای مولکول کلروفیل بوده که در مرکز آن قرار دارد و برای فعالیت تعداد زیادی از آنزیمهایی که در انتقال گروه فسفات دخالت دارند و ساخت روغن مورد نیاز میباشد. این عنصر در فعالسازی آنزیمهای دخیل در تنفس، فتوسنتز، ساخت DNA و RNA نقش مهمی ایفا میکند. منیزیم جذب سایر عناصر غذایی بخصوص فسفر را تنظیم میکند و بعنوان انتقال دهنده فسفر به دانه ها در گیاهان عمل میکند. در تولید هیدروکربن ها و مواد قندی موثر است. وجود منیزیم برای تداوم سوخت و ساز نوری و چرخه اسید سیتریک در تنفس سلولی اهمیت حیاتی دارد. در غلات منیزیم از طریق تشکیل فیتات منیزیم و پتاسیم سبب تشکیل نشاسته میشود. در ایران در حاشیه کویر نشان میدهد که این خاک ها دارای منیزم کافی میباشد. ولی در خاکهای شمال و غرب کمبود این عنصر دیده میشود. منیزیم به صورت دو ظرفیتی جذب گیاه میشود. مقدار مناسب منیزیم در خاکهای زراعی با روش استات آمونیوم نباید از 750 میلیگرم در کیلوکرم کمتر باشد در غیر این صورت مصرف حاوی منیزیم توصیه میشود. از محصولاتی که حساس به کمبود منیزیم می باشد میتوان به ذرت، سیب زمینی، پنبه، مرکبات، انگور، چغندرقند و غلات اشاره کرد. مقدار منیزیم در بافتهای گیاهی حدود 15/0 تا 1 درصد وزن خشک برگها میباشد. مقدار Mg در برگها با افزایش سن گیاه افزایش یافته بطوریکه بیشترین غلظت در برگهای پیر دیده میشود. البته بایستی به این نکته اشاره داشت که مصرف منیزیم در شرایط نور زیاد در تابستان در محصولات گلخانه ای در شرایط بدون خاک بایستی بیشتر از زمستان تنظیم گردد. یعنی در شدت نور بالا کمبود منیزیم رخ میدهد.
اشکال قابل جذب منیزیم برای ریشه: منیزیم موجود در محلول خاک Mg2+ بوده و در محلول خاک بصورت قابل تبادل روی کلوئیدها موجود میباشد و شاید یکی از کاتیونهایی است که به بیشترین مقدار در خاکهایی با pH بالا پیدا میشود و نیازی به مصرف منیزیم نیست. قابلیت جذب منیزیم با کاهش pH کمتر از 4/5 بشدت کاهش مییابد. بنابراین در شرایط اسیدی و در کشتهای بدون خاک لازم است منیزیم مصرف شود.
حرکت منیزیم در خاک و جذب توسط ریشه: تامین منیزیم به ریشه بستگی به تماس ریشه، حرکت توده ای و انتشار آن دارد که حتی اگر منیزیم به حد کافی در خاک باشد مکانیسم عمده توسط حرکت تودهای است. کمبود منیزیم در خاکهایی که رطوبت کافی ندارد دیده میشود.
کمبود منیزیم: منیزیم عنصر پرتحرکی بوده و لذا کمبود آن ابتدا در برگهای مسن بصورت کلروز بین رگبرگی نمایان میشود. چنانچه کمبود آن شدید باشد برگها کاملا زرد یا سفید میشوند چون کلروفیلی سنتز نمیشود و نهایتا در کمبود شدید نکروزه نیز بوجود میآید. ظهور لکههای قرمز تا ارغوانی در برگ و ریزش برگها قبل از بلوغ. رشد ناقص و کوتاه در گوجه فرنگی و حبوبات و چاودار و توتون و ...کلروز در برگهای فوقانی البته با رگبرگ سبز. تولید برگهای قرمز با رگبرگ سبز در پنبه، راه راه شدن برگ در سورگوم و ذرت.
کودهای منیزیمی:
برای خاکهای اسیدی معمولا با مصرف آهک دولومیتی یا سایر مواد منیزیم دار میتوان پی اچ را بین 8/5 و 5/7 نگه داشت. کود آهک دولومیتی حاوی 6 تا 12 درصد Mg و نامحلول در آب، کود سولفات منیزیم با 18 درصد Mg و کم محلول در آب، کود سولفات منیزیم (اپسوم) با 10 درصد Mg و محلول در آب، کود پتاسیم سولفات منیزیم با 11 درصد Mg و محلول در آب و کود اکسید منیزیم با 50 تا 55 درصد Mg و کم محلول در آب.