گیاهان برای رشد و نمو خود به عناصر غذایی مختلفی نیاز دارند. در اصول و مبانی کشاورزی علمی این عناصر از نظر میزان مصرف به دو گروه عناصر پرمصرف یا ماکروالمنت و عناصر کم مصرف (ریزمغزی) یا میکروالمنت تقسیم...
تاریخ انتشار : 1401/2/6/
نمایش : 304 /
نظرات : 0
عناصر غذایی و نقش آنها در تغذیه گیاهان
عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان به سه دسته مفید، مضر و ضروری تقسیم بندی میشوند.
· مفید بودن یک عنصر بسته به نوع گیاه فرق میکند. مثلا عنصر سیلیس برای برنج یک عنصر مفید بشمار میرود یا مولیبدن برای گیاهان تیره بقولات یک عنصر مفید است.
· عناصر مضر هم آنهایی هستند که حتی در غلظتهای خیلی کم نیز به گیاه صدمه زده و از رشد و عملکرد آن میکاهند مثل سرب، کادمیوم و نیکل.
· عناصر ضروری دسته از عناصر هستند که اولا بدون وجود آنها گیاه قادر به ادامه حیات نیست، ثانیا نمیتوان عنصر دیگری را جایگزین آنها کرد. ثالثا به طور مستقیم در متابولیسم و تغذیه گیاه نقش دارند.عناصر ضروری به دو دسته عناصر پرمصرف (بر حسب درصد بیان میشوند) و عناصر کم مصرف (بر حسب ppm بیان میشوند) تقسیم میشوند. پر مصرفها شامل نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، گوگرد (S)، کلسیم (Ca) و منیزیم (Mg) بوده و کم مصرفها شامل آهن (Fe)، مس (Cu)، روی (Zn)، بر (B)، منگنز (Mn)، مولیبدن (Mo) و کلر (Cl) هستند.
پرمصرف بودن یا کم مصرف بودن یک عنصر دلیل بر مهم بودن یا کم اهمیت بودن آن عنصر نیست بلکه عناصر پرمصرف بیشتر و عناصر کممصرف کمتر مورد نیاز گیاه هستند.