08/03/2019

شرایط مناسب قلمه زنی

قلمه به قسمتی از گیاه گفته می شود که پس از جدا شدن توانایی تبدیل شدن به گیاهی جدید را داشته باشد. قلمه ها شامل برگ، ساقه، ریشه و جوانه می باشند که در گیاهان مختلف برای تکثیر از هر کدام استفاده می شود. به طور کلی اکثر گیاهان چند ساله به جز تعداد معدودی از آن ها از طریق قلمه تکثیر می شوند.

قلمه زنی نیز مانند سایر روشهای تکثیر شرایط مناسب خود را دارد. عواملی که بر موفقیت این نوع تکثیر اثر گذار است شامل عوامل داخلی و بیرونی می باشند.

عوامل داخلی:

  • نوع گیاه: مهمترین عاملی که بر ریشه زایی قلمه ها تاثیر دارد نوع گیاه می باشد. گیاهان به طور کلی از نظر ریشه زایی به گیاهان سهل ریشه زا و سخت ریشه زا تقسیم می شوند. البته تعدادی از گیاهان نیز وجود دارند که به صورت ذاتی قابلیت ریشه زایی در قلمه های آن ها وجود ندارد.
  • سن قلمه روی گیاه مادری: از عوامل دیگر اثر گذار بر ریشه زایی قلمه ها سن قلمه می باشد. به طور کلی قلمه های جوان تر قابلیت بالاتری در ریشه زایی دارند.
  • قطر قلمه ها: یکی دیگر از عوامل موثر در ریشه زایی قطر قلمه می باشد. بهترین قطر قلمه در اکثر گیاهان بین 5 تا 10 میلیمتر می باشد.
  • سلامت گیاه مادری از نظر آلودگی به بیماری ها: هرچه گیاه مادری آلودگی کمتری داشته باشد موفقیت تکثیر با قلمه بیشتر می شود.

عوامل خارجی

  • دمای محیط: دمای محیط جهت ریشه دهی قلمه ها از جمله عوامل مهم و موثر در موفقیت ریشه زایی محسوب می شود. بهترین دمای مناسب برای قلمه زنی دمای 20 تا 25 درجه سانتی گراد می باشد. البته در صورتی که بتوان دمای بستر قلمه ها را از دمای هوای محیط گرم تر کرد ریشه زایی بیشتر و در زمان کمتری صورت می گیرد.
  • رطوبت محیط: رطوبت محیط قلمه ها نیز بسیار مهم است. بهترین رطوبت مناسب اطراف قلمه ها حدود 80 درصد می باشد.
  • نور: به منظور بهبود ریشه زایی قلمه ها می بایست در محیط قلمه زنی نور ملایم وجود داشته باشد.